La colla de Geganters i Grallers de Vilassar de Dalt

Bateig dels gegants nous, 1 de maig de 2000
Fins el 1982 els nostres Gegants foren portats per homes a sou, és a dir que cobraven per fer ballar els Gegants als cercaviles de la Festa Major. Ningú no havia plantejat fins aquell moment la possibilitat de portar-los i la col·laboració d´alguns es dedicava a organitzar quelcom entorn dels Gegants. Ens referim al Ball de Bastons que sortí uns anys, o als Castellers, i fins i tot els seus acompanyants tradicionals procurant-los la melodia oportuna per a ballar.

Però el 1982 ja s´havia iniciat aquella popularització del món geganter de què parlàvem al començament. Els de Matadepera convocaren a la Trobada Internacional de Gegants i amb aquest motiu uns quants improvisats “geganters” portàrem els Gegants de Vilassar a aquell magne aconteixement. No havíem tocat mai un Gegant. Ens feia respecte, però il·lusió alhora. No cal dir que fou un èxit rotund i que poques setmanes després repetíem l´experiència, a Castellar del Vallès.

Aquests foren els passos previs per la formació de la Colla de Geganters. Animats per les dues sortides i comptant que els de Matadepera i els de Castellar ens tornarien visita, constituírem la Colla un glaçat matí del gener del 1983, a Can Ràpia, i convocàrem la Trobada de Gegants per l´1 de maig que seria la primera d´aquestes vint-i-dues que hem assolit enguany.

La Festa Major dels Sants Màrtirs, de l´abril del 1983, veié la presentació de la Colla als vilassarencs, la primera concentració de Gegants a casa nostra i el bateig d´en Lluís i la Maria, doncs no podien ésser altres els noms escollits per batejar els nostres Gegants que els d´aquells qui en foren motiu i causa.

El repte més important que varem tenir la Colla va ésser l´organització, al nostre poble, de la 3a Ciutat Gegantera de Catalunya el 1987, celebrant així els 75 anys dels nostres Gegants vells. Tot el poble de Vilassar es va volcar en la festa com a voluntaris, engalanant carrers i cases o participant dels actes organitzats. Van ser tres dies de molta feina però van valdre la pena.

L´any 1988, per Sant Jordi, varem representar la cultura catalana al Japó. Varen ser unes setmanes inoblidables on , a més de passejar els Gegants pels carrers de Tòkio i Yokohama, entre altres ciutats, varem conèixer una cultura impressionant. Aquell mateix any varem estrenar els Gegants de l´Agrupació éssent els primers en fer-los ballar i custodiar-los.

A l´any 1999 la Colla, veient que el jovent fugia en posar-se sota els Gegants degut al seu pes excessiu, decidírem construir una parella nova. Finalment, després de moltíssimes reunions, varem decantar-nos per fer una parella de Gegants nova que representés els vilassarencs de principis del segle XX: En Pere Màrtir, el rajoler i la Genisa, l´ordidora; oficis i noms molt arrelats a Vilassar. Des de llavors viatgem amb els Gegants nous tot i que de tant en tant fem alguna sortida amb els Gegants vells.

Cal remarcar també el naixement d'altres gegants al nostre poble: L'any 1998, el Club d'Esplai de Vilassar de Dalt va crear un gegantó, en Pep, que des de llavors participa en totes les trobades que s'han organitzat a Vilassar; i des de l'any 2002, en Casimir i la Montserrat del Casal de la Gent Gran de Can Rafart viatgen amb la Colla de Geganters a totes les trobades on anem.

Comparteix