Benvinguts al Museu Arxiu

Entrada i pati del Museu Arxiu
Presentació
El Museu Arxiu Municipal de Vilassar de Dalt té el seu origen en l'Agrupació Arqueològica Local, creada l'any 1949 per Jaume Ventura i Campins, llavors comissari local d'excavacions arqueològiques. L'Ajuntament de Vilassar de Dalt va acordar la creació del Museu Municipal l'any 1961; el 1962 la col·lecció arqueològica s'exposà a l'antic local dels Rajolers, a la plaça de la Vila, i el 1974 es traslladava a la masia de can Banús. A més de les activitats del Grup Arqueològic, les altres activitats dels col·laboradors del Museu van propiciar la constitució de les seccions Pessebrista, de Fotografia, Tèxtil i de Ciències Naturals. El 1997 es va crear l'Arxiu Històric Local. El Museu Arxiu Municipal de Vilassar de Dalt té com a finalitat la conservació i difusió del patrimoni arqueològic, arquitectònic, històric, natural i cultural de Vilassar de Dalt i el seu entorn. Les activitats dels col·laboradors del Museu Arxiu han fet d'aquesta institució un centre d'estudis local on, a més de la gestió museística i arxivística dels seus fons, es desenvolupen exposicions i treballs de recerca de la història, l'arqueologia i la natura locals, es recopilen i cataloguen testimonis materials i fons documentals, es fan activitats d'estudi i recerca, s'editen llibres i publicacions i es fomenten les tradicions locals. Com a institució viva i al servei de la localitat, el Museu Arxiu també és un centre de promoció cultural que ofereix les seves instal·lacions a particulars i entitats del poble per realitzar activitats de caire cultural i formatiu.

Fons del Museu Arxiu
El Museu Arxiu Municipal té els seus fons englobats en quatre col·leccions:
Col·lecció arqueològica: és la més antiga de la institució i l'única que disposa d'una sala d'exposició de llarga durada. La major part dels materials es conserven en els magatzems i s'utilitzen per il·lustrar les exposicions que organitza la Secció. La majoria dels elements procedeixen d'excavacions d'àmbit local, de jaciments neolítics, ibers, romans i d'època medieval.
Col·lecció tèxtil: està formada per un magnífic conjunt de màquines i utillatge de la indústria tèxtil i d'algunes activitats complementàries, recollits d'antigues fàbriques vilassarenques i conservats per la Secció Tèxtil. Els materials molt voluminosos estan dipositats a can Manyé.
Col·lecció històrica: és el resultat d'aplegar materials molt diversos, entre els quals trobem finestrals gòtics procedents de l'enderroc de masos, una màquina de moneda falsa, eines de diversos oficis, plaques de noms de carrer, estris domèstics, etc.
Arxiu Històric Local: l'Arxiu Històric o col·lecció documental, està constituït per fons de diverses procedències. S'hi poden trobar cartells i programes d'actes culturals i festius del s. XX, col·leccions de pergamins i documents d'antigues cases pairals vilassarenques, documentació d'entitats, documentació sindical, la reproducció digitalitzada de bona part de l'arxiu parroquial, col·leccions de fotografies, etc.

Seccions del Museu Arxiu
La base humana del Museu Arxiu de Vilassar de Dalt està formada per col·laboradors que desenvolupen la seva activitat en el marc de les diferents seccions de treball:
Secció Arqueològica - Secció Pessebrista - Secció de Fotografia - Secció d'Història - Secció Tèxtil - Secció de Ciències Naturals
Les Seccions, punt de trobada del col·laboradors, programen diferents activitats durant tot l'any o fan activitats de recerca, i estan obertes a la participació de qualsevol persona sensibilitzada pels temes que tracten.
Tots podeu ser col·laboradors del Museu en alguna de les seccions i participar activament de les tasques que es porten a terme. Només cal que ens feu arribar les vostres dades al Museu Arxiu de Vilassar de Dalt.

Comparteix